
Kategorie
Producent
Pirosiarczyn do wina | stabilizacja
Dodanie tej substancji do moszczu (jeszcze przed drożdżarni) lub młodego wina przeciwdziała rozwojowi dzikich drożdży, bakterii czy pleśni. Po wsypaniu do płynu odpowiedniej ilości krystalicznego proszku (według instrukcji na opakowaniu) powstanie z niego dwutlenek siarki, który zabije drobnoustroje. Substancja ta jest również używana do dezynfekcji sprzętu. Pirosiarczyn potasu sterylizuje moszcz, ale nie nadaje mu obcego posmaku (oprócz odrobiny większej kwasowości, co nie jest wadą, a zaletą. Po dodaniu proszku roztwór pozostaje sterylny przez 24 godziny. Po upływie tego czasu możesz dodać przygotowane drożdże winiarskie, które niemal natychmiast rozpoczną fermentację. Niektórzy winiarze nie używają pirosiarczynu potasu, ale mimo to wstrzymują się przed dodaniem drożdży do moszczu przez całą dobę. Dzięki temu w szczelnie zakrytym naczyniu uwalnia się więcej aromatu z owoców.
Użycie Pirosiarczynu Potasu do Stabilizacja moszczu
Po uzyskaniu moszczu z owoców, w celu zapobieganie rozwojowi dzikich drożdży, bakterii oraz drobnoustrojów, które mogą mieć negatywny wpływ na smak wina, należy dodać pirosiarczyn potasu wymieszany w niewielkiej ilości moszczu. Dawkowanie w przypadku stabilizacji moszczu wynosi od 5 do 8g na 100 litrów w zależności od stanów owoców.
Stabilizacja młodego wina
Po zakończeniu fermentacji, najczęściej po pierwszym obciągu, jeżeli chcemy zatrzymać dalszą fermentacje to należy dodać 6-10g pirosiarczynu na 100 litrów wina. Dzięki stabilizacji możemy otrzymać lekkie wina półsłodkie lub półwytrawne, w przeciwnym wypadku całość cukru zostanie przerobiona na alkohol i otrzymamy wino mocne.
Stabilizacja gotowego wina
W przypadku win lekkich, przed rozlaniem go do butelek zaleca się jeszcze dodatkowe siarkowanie. Czynność ta stabilizuje mikrobiologicznie wino oraz dodatkowo je konserwuje. Dawkowanie to 6-10g pirosiarczynu na 100 litrów wina.
Dezynfekcja sprzętu
Środek ten bardzo dobrze nadaje się do dezynfekcji sprzętu winiarskiego. Do odkażania należy przygotować roztwór wodny o stężeniu około 2-3%, oznacza to że w litrze wody rozpuszczamy 20-30g. Tak przygotowanym roztworem możemy dezynfekować większość sprzętów wykorzystywanych w domowym winiarstwie np: butle, butelki, korki, korki do butli, wężyki do obciągu wina. W przypadku gąsiorów, wlewamy do środka niewielką ilość roztworu wodnego pirosiarczynu potasu, dobrze przemywamy wewnętrzne ścianki i pozostawiamy balon na kilka minut zamknięty ponieważ właściwości odkażające mają opary siarki.